Bet365 Bonus Code & Us Promo Code 2023
7 de janeiro de 2023
爱游戏app手
8 de janeiro de 2023

A i drejton mediat sociale çrregullimet e ngrënies?

A i drejton mediat sociale çrregullimet e ngrënies?

Edhe pse media sociale. Ashtu si burimet e tjera të mediave, informacioni i ndarë në platformat e mediave sociale mund të ketë një ndikim të rëndësishëm në mendimet, ndjenjat, sjelljet, sjelljet dhe mirëqenien e përgjithshme të një personi. Kjo është veçanërisht e vërtetë kur bëhet fjalë për vetë-imazhin, vetëvlerësimin dhe marrëdhënien e një personi me ushqimin. Kjo shtron pyetjen: A i drejton mediat sociale çrregullimet e ngrënies?

Krahasimi shoqëror dhe çrregullimet e të ngrënit: Një marrëdhënie e ndërlikuar

Para shekullit të 20 -të, amerikanët kishin një komunitet relativisht të vogël të fqinjëve dhe miqve brenda sferave të tyre të ndikimit shoqëror. Informacioni https://harmoniqhealth.com/al/ i fundit u desh më shumë kohë për të filtruar në popullatën e përgjithshme. Sidoqoftë, media solli ide të reja – dhe ideale – në shtëpitë amerikane. Lexuesit dhe shikuesit tani e dinin se çfarë kishin veshur njerëzit e tjerë, duke shkuar, duke bërë, duke parë dhe duke shijuar, dhe presione për të "vazhduar me Joneses" u rritën, edhe kur "Joneses" nuk ishin asgjë si ata vetë. Ky ndikim dhe bindja pasuese ishin të dukshme në mënyrën se si njerëzit, veçanërisht gratë, e panë veten në krahasim me peshën e trupit, formën e trupit dhe pamjen fizike të atyre që paraqiten në gazeta, revista dhe televizione.

Në një studim të botuar në 2004

Sot, popullariteti dhe përhapja e faqeve të rrjeteve sociale i kanë bërë të vështira këto "imazhe të holla të mediave", dhe presionet ndaj njerëzve për të parë një mënyrë të caktuar duket se janë rritur. Janë shfaqur edhe faktorë shtesë. Së pari, audienca për mediat sociale është shumë më e re se sa për mediat tradicionale. Një sondazh shëndetësor i CNN për vitin 2018 zbuloi se rreth 56% e adoleshentëve të Shteteve të Bashkuara kishin llogari në të paktën një platformë të mediave sociale, dhe mosha mesatare për shtimin e llogarisë së tyre të parë ishte 12. Nga mosha e rritur, më shumë se 90% e amerikanëve do të përdorin në mënyrë aktive Një mesatare prej shtatë faqesh të rrjeteve sociale çdo ditë. Sipas Mjekësisë Johns Hopkins, mosha më e zakonshme e fillimit të një çrregullimi të ngrënies është midis 12 dhe 25.

isfarë është një çrregullim i ngrënies?

Shoqata Psikiatrike Amerikane (APA) përcakton çrregullimet e të ngrënit si "sëmundje në të cilat njerëzit përjetojnë shqetësime të mëdha në sjelljet e tyre të ngrënies dhe mendimet dhe emocionet e lidhura." Disordersrregullimet e të ngrënit janë një gjendje mjekësore dhe një gjendje e shëndetit mendor. Ato shpesh ndodhin me çrregullime të tjera mendore si çrregullimi i ankthit, çrregullimi i panikut, çrregullimi obsesiv-kompulsiv (OCD) dhe çrregullimet e përdorimit të substancave.

Llojet më të zakonshme të çrregullimeve të të ngrënit janë anoreksia nervoza, bulimia dhe çrregullimi i ngrënies.

Anoreksia, sipas APA, karakterizohet nga marrja e kufizuar e ushqimit, një frikë e fortë nga "të qenit yndyrë", probleme me vetë-imazhin e trupit dhe mohimin e peshës së ulët të trupit. Gjendja diagnostikohet kur pacientët peshojnë të paktën 15% më pak se pesha e rekomanduar e trupit për lartësinë e tyre.

Pacientët bulimia janë gjithashtu të fiksuar pas mbipeshes, por pesha e tyre aktuale mund të shkojë nga pak nën peshën mesatare deri në mbipeshë ose mbipeshë. Në vend që të mos hanë si pacientë me anoreksi, pacientët me bulimia do të binin shpesh në sasi të mëdha të ushqimit. Pas ngrënies së tepërt, një person me bulimia do të përpiqet të pastrojë trupin e tyre të ushqimit përmes ushtrimeve të fuqishme, duke përdorur laksativë ose duke nxitur të vjella për të "kundërvepruar" sjelljen e tyre.

Disorderrregullimi i ngrënies së tepërt përfshin mendime të ngjashme në lidhje me sjelljet e vetë-imazhit dhe binge me sasi të mëdha ushqimesh, por pa përpjekjet për të hequr qafe ushqimin përmes pastrimit.

çrregullime të tjera më pak të zakonshme të ngrënies ose të lidhura me ushqimin përfshijnë çrregullimin e marrjes së ushqimit kufizues të shmangur, ose ARFID (humbje dramatike në peshë e shoqëruar nga ngrënia e shpejtë e përkeqësimit), pica (duke ngrënë vazhdimisht substanca jo ushqimore), çrregullim të thashethemeve (rregullimi i përsëritur i ushqimit të ushqimit ).

Implikimet e një çrregullimi të ngrënies për shëndetin fizik të një personi mund të jenë të jashtëzakonshme, dhe rastet më të rënda mund të rezultojnë në vdekje. Disordersrregullimet e të ngrënit kanë shkallën më të lartë të vdekshmërisë së çdo sëmundjeje mendore. Ndonjëherë, megjithatë, është e vështirë për familjen dhe miqtë të zbulojnë simptomat e një çrregullimi të ngrënies në një të dashur sepse sjelljet e tyre të ngrënies ose pastrimit zakonisht ndodhin në mënyrë private, dhe simptomat emocionale dhe mendore ndodhin gradualisht. Sidoqoftë, të paktën 30 milion njerëz në Shtetet e Bashkuara aktualisht vuajnë nga një çrregullim i ngrënies. Dhe, edhe pse shumica e njerëzve mendojnë se çrregullimet e të ngrënit ndikojnë vetëm gratë e reja ose njerëzit në vitet e adoleshencës së tyre, kjo gjendje ndahet midis të gjitha moshave dhe gjinive.

Media sociale dhe zhvillimi i çrregullimeve të ngrënies

Aleanca Kombëtare për Sëmundjen Mendore (NAMI) e quan çrregullime të ngrënies një gjendje "shumë komplekse", duke përmendur besimet e ekspertëve se çrregullimet e lidhura me ushqimin si anoreksia nervoza, bulimia, dhe çrregullimi i ngrënies (shtrati) janë shkaktuar nga "njerëzit Përpjekja për të përballuar ndjenjat dërrmuese dhe emocione të dhimbshme duke kontrolluar ushqimin. " Nuk ka asnjë shkak të saktë të çrregullimeve të të ngrënit. Ato mund të nxiten nga një mori faktorësh, përfshirë gjenetikën, presionet kulturore, shëndetin emocional dhe presionin e kolegëve. Media, media sociale dhe njerëzit brenda rrjeteve sociale të personit dhe në internet mund të luajnë një rol të rëndësishëm në tre nga ato katër rrethana.

Presionet kulturore:

Shëndeti emocional: Problemet e shëndetit emocional dhe mendor si sjellja impulsive ose depresioni i madh, ose tendencat e personalitetit si perfeksionizmi, vetë-dyshimi ose vetëvlerësimi i ulët mund të jenë shkaqet themelore të çrregullimeve të lidhura me ushqimin. Për dikë me një çështje të vërtetë, postimet në lidhje me dietën, stërvitjet ose madhësinë joreale të trupit në mediat sociale lehtë mund të shkaktojnë sjellje të çrregulluara të ngrënies si ushtrime të tepërta ose ngrënie të tepërta.

Presioni i kolegëve: Mendimet e miqve dhe anëtarëve të familjes mund të kenë një ndikim të rëndësishëm në mendimet, ndjenjat dhe sjelljet e një personi. Këto zëra mund të jenë një forcë edhe më e fuqishme gjatë viteve formuese të adoleshencës dhe moshës madhore. Shfrytëzimi në internet është një rezultat i shëmtuar dhe për të ardhur keq i faqeve të mediave sociale. Ky lloj ngacmimi shpesh drejtohet në pamjen e një personi. Sipas Shoqatës Kombëtare të ordersrregullimeve të Ushqimit, rreth 65% e njerëzve me çrregullime të lidhura me ushqimin në Shtetet e Bashkuara thonë se ngacmimi kontribuoi në gjendjen e tyre.

Ashtu si studimi i vitit 2004 për efektin e mediave në të ngrënit dhe çrregullimet e lidhura me ushqimin, disa përpjekje të fundit kërkimore kanë konfirmuar të njëjtën lidhje me përmbajtjen e mediave sociale. Në vitin 2011, studimi i Universitetit të Haifës për 248 vajza

Një studim i vitit 2007 i botuar nga Instituti Kombëtar i Shëndetësisë përfshinte 1765 pjesëmarrës të moshës 19 deri në 32 vjeç dhe matën shqetësimet e ngrënies dhe përdorimin e faqeve të mediave sociale (si vëllimi ashtu edhe frekuenca). "Ushqimi i shqetësimeve" u përcaktua si pakënaqësi e trupit, imazh negativ ose i ndryshuar i trupit dhe ngrënie e çrregulluar përveç çrregullimeve të diagnostikuara të ngrënies ose të ushqyerit. Rezultatet treguan një "lidhje të fortë dhe të qëndrueshme midis përdorimit të mediave sociale dhe shqetësimeve të ngrënies".

Mbrojtja e shëndetit tuaj fizik dhe mendor

Këto gjetje mund të jenë alarmante, por ato jo domosdoshmërisht do të thotë se ju duhet të regjistroheni nga të gjitha faqet tuaja të mediave sociale ose të fshini çdo aplikacion celular. Ekzistojnë një sërë mënyrash për të shpëtuar nga efektet e pafavorshme të mediave sociale pa braktisur rrjetet tuaja sociale.

Greta Gliessner, punonjës i licencuar klinik social dhe themelues i specialistëve të rimëkëmbjes së çrregullimeve të ngrënies, sugjeron përdorimin e rrjeteve sociale për fuqizim duke u shkëputur, duke u larguar dhe duke u zhveshur. Ajo rekomandon përfshirjen në aktivitete që nuk përfshijnë një kompjuter ose pajisje celulare, si të shkosh jashtë, të thërrasësh një mik ose të praktikosh meditim.

Znj Gliessner gjithashtu sugjeron individë të paqëndrueshëm që duken të fiksuar me pamjen, ushqimin ose stërvitjen, dhe bllokimin e përdoruesve të mediave sociale që merren me shmangien e trupit. Së fundmi, ajo thotë se lëshimi, si zëvendësimi i kohës në faqet e mediave sociale me teknika të mendjes ose gatimi i vakteve të shëndetshme, ju lejon të jetoni në momentin e tanishëm dhe "lirohuni nga stresi i shkaktuar nga bota dixhitale".

Një tjetër mundësi për të kundërvepruar me problemet e mundshme të shëndetit mendor të lidhura me ushqimin, të lidhura me faqet e mediave sociale të njohura është përdorimi i tyre si një vend për të promovuar ndryshime pozitive. Në vend që të ndryshoni selfiet ose imazhet tuaja për të paraqitur një version jorealist të vetes ose aktiviteteve tuaja, ndani të vërtetë të pa filtruar, kthesat dhe të gjitha. Postoni një mesazh frymëzues për pranimin, inkurajimin dhe vetë-imazhin pozitiv. Bashkohuni me një nga grupet e shumta mbështetëse në mediat sociale që mbështesin njerëzit që luftojnë me çrregullime të lidhura me ushqimin ose një që punon për të kundërshtuar sulmet në internet. Me botën dixhitale në zhvillim të shpejtë, gjithmonë do të ketë mënyra të reja për të bërë një ndryshim pozitiv me faqet shumë të mediave sociale që përndryshe mund të bëjnë kaq shumë dëm.

Fillimi i procesit të rimëkëmbjes së shëndetit mendor

Kujdesi për shëndetin tuaj mendor është e domosdoshme nëse merreni me një çrregullim të lidhur me të ngrënit. Instituti Kombëtar i Shëndetit Mendor (NIMH) sugjeron të kërkoni trajtim të shëndetit mendor herët, edhe nëse ende nuk jeni diagnostikuar me një gjendje të shëndetit mendor ose një çrregullim të ngrënies. Një profesionist i shëndetit mendor mund të krijojë një plan trajtimi për të adresuar nevojat tuaja specifike individuale.

Planet më efektive të trajtimit për çrregullimet e të ngrënit do të përfshijnë një kombinim të psikoterapisë, kujdesit mjekësor dhe monitorimit, këshillimit ushqyes dhe ilaçeve. Terapia konjitive-sjellëse (CBT) dhe terapia e sjelljes dialektike (DBT) janë disa nga qasjet më premtuese të psikoterapisë që klinikët mund të përdorin për të përmirësuar shëndetin mendor të pacientëve me çrregullime të lidhura me të ngrënit. CBT ndihmon një person të identifikojë mendimet dhe besimet e dëmshme ose të pasakta që çojnë në sjelljen e tyre jo të dobishme. Me një pacient që lufton me një ngrënie ose çrregullim mendor që buron nga presionet kulturore në faqet e mediave sociale të njohura, për shembull, një terapist do të përdorte CBT për t’i ndihmuar ata të kuptojnë se imazhet që po ndikojnë në këto ndjenja nuk janë reale. Ata mund të tregojnë njerëz të vërtetë, por ata shpesh nuk janë autentikë dhe nuk duhet të mbahen si një ideal për të gjithë të tjerët. DBT i ndihmon njerëzit të zhvillojnë pikat e forta ndërsa përballen me ulje -ngritje emocionale që nuk përfshijnë ushqim të çrregulluar ose sjellje të ngrënies.

Hapi i parë për të kapërcyer çdo shqetësim të shëndetit mendor, pavarësisht nëse është një çrregullim i ngrënies si ngrënia e bingut ose anoreksia, çrregullimi i abuzimit të substancave, çrregullimi i ankthit ose depresioni i madh, është të gjesh një terapist me të cilin je rehat. Edhe pse ne aktualisht nuk kemi specialistë të çrregullimeve të ngrënies në praktikën tonë, grupi i terapisë së NYC mund t’ju ndihmojë të gjeni teletherapinë dhe mundësi të tjera të trajtimit që ju të eksploroni. Nuk ka kohë si e tashmja për të arritur në një shëndet të madh mendor.